In het stadje Sabou in Burkina Faso, op ongeveer 80 km afstand van de hoofdstad Ouagadougou, is in 2006 de Stichting Faag Taaba opgericht door 12 jongeren uit Sabou om weeskinderen en zeer kwetsbare (meestal kinderen die geen vader meer hebben) naar school te sturen en ze daarvoor aan onderdak te helpen. In de omliggende dorpjes van de gemeente zijn meestal geen middelbare scholen en deze kinderen krijgen weinig of geen kans om vooruit te komen in hun leven. Burkina Faso is nog altijd een zeer arm en onderontwikkeld land. De bevolking werd in 2019 geschat op 19 034 397 inwoners en zal naar verwachting in 2020 oplopen tot 21,5 miljoen inwoners. De bevolking is relatief erg jong: 47% is jonger dan 15 jaar. Als je jong bent en uit een arm gezin komt is het knokken in het leven. De jongeren van Faag Taaba willen de meest kwetsbare jeugd in hun omgeving helpen om een diploma te halen voor een kans op een betere toekomst.
De stichting is officieel erkend door de overheid sinds 2008. In Sabou zijn ze de enige stichting die dit werk doet. Ze werken samen met de gemeente en betrekken de inwoners bij hun werk. Ze zorgen er met name voor dat de familie van de kinderen betrokken blijft, want in de schoolvakanties gaan ze terug naar hun dorpen en logeren dan bij hen.
De kinderen
Dit schooljaar gaan 43 kinderen gaan naar school: 21 naar de basisschool, 20 naar de middelbare school, 2 volgen avondschool en 7 kinderen zitten op de kleermakersopleiding. 23 kinderen wonen bij gastgezinnen in Sabou (3 meer dan vorig jaar) en 27 kinderen wonen in het opvangcentrum, gebouwd aan de rand van een dorpje binnen de gemeente, vlakbij een lagere en een middelbare school. 10 jongelui zijn inmiddels een zelfstandig bestaan begonnen: 2 als politieagenten, 1 als sportleraar, 1 lasser, 1 monteur, 5 kleermakers waarvan er 3 in loondienst werken en 2 zijn voor zichzelf begonnen.
De voorzieningen
Er is een ommuurd terrein waar de kinderen verblijven en waar ze de vaktraining volgen in kleermakerij en zeepmakerij. Het andere terrein is ook ommuurd en daar leven de beesten die ook door de kinderen verzorgd worden.
Een kleine Franse organisatie, opgericht door een Franse vrijwilligster nadat ze een aantal maanden in Sabou doorbracht, hielp met de bouw en de uitrusting van het opvangcentrum. In 2016 heeft de Franse stichting “Électricité sans Frontières” het centrum voorzien van een paar zonnepanelen waardoor ze nu verlichting (peertjes) in de slaapkamers en de andere lokalen hebben.
Al met al kunnen de kinderen slapen en eten, maar de voorzieningen zijn het absolute minimum en er kan nog heel veel gedaan worden om de leefomstandigheden van de kinderen te verbeteren.
En er is water! Er staat een waterpomp op het terrein waar de kinderen en de mensen uit de buurt water kunnen ophalen in emmers. De schoolkinderen komen vaak ook in de pauzes hun waterbekers vullen.
Matrassen
De Stichting MOP ondersteunde de kinderen van Faag Taaba in 2017 met het financieren van schoolspullen en kleinvee (35 kippen, 10 schapen en 5 geiten) als inkomsten generend project. Dat brengt hen lammetjes, baby geitjes, eieren en kuikens op. In 2017 schonk de Stichting MOP 16 nieuwe matrassen wegens ernstige slijtage van de oude matrassen. Er momenteel zijn nogal wat versleten matrassen aan vervanging toe.
Het centrum wordt geleid door Alassane Kaboré, de voorzitter van Faag Taaba met 2 vrijwilligers. Alassane is getrouwd en vader van 4 kinderen. Ook de kinderen van zijn vorig jaar overleden broer wonen nu bij hem in Sabou. Alassane is kunstenaar en maakt bronzen beeldjes. Hij en de leden betalen samen vanuit eigen middelen het schoolgeld voor de kinderen. De bevolking van het aangrenzende dorp en de lokale autoriteiten waarderen het initiatief en ondersteunen het centrum naar vermogen, vooral moreel en soms met giften in natura (rijst, gierst). De kosten voor het eten van de kinderen komen neer op zo’n 275 euro per maand. Het eten bestaat uit rijst, tô (soort griesmeelpap) van maïs of gierst, spaghetti en een saus van (blad) groenten, uien, pinda’s, tomatenpuree, soumbala (lokaal boompit) met meestal wat gedroogde vis erin.
De naaste familie van de kinderen dragen bij met voedsel in natura, maar daar heeft het klimaat veel invloed op. Als het een jaar niet goed regent en dus de oogsten slecht zijn, dan kampt het opvangcentrum (en de bevolking zelf ook) met voedselschaarste c.q. tekort. Dat was ook vorig schooljaar het geval en de Stichting MOP en haar Nederlandse vrienden en vriendinnen sprongen bij met noodhulp. Ook dit jaar heeft Stichting MOP 100 kilo rijst geschonken, want de voorraad was op en de regentijd is nog niet begonnen. Alles moet dus gekocht worden, want de graanschuren bij de mensen thuis raken leeg. Het oogsten begint pas weer eind september en in Burkina Faso betekent deze periode voor de mensen op het platteland dat ze de broekriem moeten aantrekken, en dat in de periode dat ze heel hard moeten werken op de akkers.
De weg naar zelfstandigheid
De eigen inkomsten van het opvanghuis komen momenteel uit het maken van zeep, maar dat brengt hooguit 200 euro winst per jaar op. Het gefokte (klein)vee verkopen is in een beginstadium. Ze zijn nu ook begonnen met een groentetuin achter het “woonterrein”. Daarvoor hebben ze regelmatige wateraanvoer nodig en ZWO Geldrop en Wilde Ganzen gaan dit jaar helpen om een waterpomp op zonne-energie te installeren voor die tuin met een druppel irrigatie systeem. De coördinatoren van Stichting MOP in Burkina ondersteunden Alassane bij het opstellen van een projectvoorstel en in de fondsenwerving daarvoor.
Er worden zo allerlei initiatieven ontplooid door de leiding om zelfstandig te worden in de toekomst, maar ze zijn nu nog voor een groot deel afhankelijk van externe steun. Dat zal nog enkele jaren zo blijven en een meerjarig partnership op de weg naar zelfstandigheid helpt de kinderen die er nu zijn en vooral ook de kinderen die nog opgevangen moeten worden. *
Voor de komende jaren hoopt de Stichting Faag Taaba steun te vinden voor het dagelijks runnen van het centrum, voor het ondersteunen van de gastgezinnen met basisvoedsel, voor enkele nieuwe gebouwen met inrichting (slaapzaal voor de meisjes, toilet/doucheblok voor de meisjes), voor een centrale ruimte waar kinderen kunnen ontspannen en huiswerk maken (ze hebben nu niet eens elk een eigen stoel en/of tafel), voor de ontwikkeling van de tuinbouw en veeteelt. Bijgaand budget geeft een idee van de kosten voor deze ondersteuning.
Hopend op uw steun, namens Alassane Kaboré, de kinderen en families en de andere leden van Faag Taaba,
Ouagadougou, 5 mei 2019
Yessa Diarra, uitvoerend coördinator Burkina Faso Stichting MOP
Lenie Hoegen Dijkhof, bureau coördinator